Otvoren 64. Martovski festival: Preko 80 filmova u takmičarskoj konkurenciji!

Ovogodišnji, 64. po redu Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, svečano je otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda sinoć sa početkom u 19 časova, projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića.

Publika je najpre videla kratki film „Bunker 93“ (Centar film, 2017, trajanje 08:00) u režiji Puriše Đorđevića, koji je povodom prikazivanja svog novog ostvarenja na Martovskom festivalu izjavio: „Učestvujući u Drugom svetskom ratu, imao sam neprijatne susrete sa bunkerima. Snimio sam mnogo filmova od tada, najviše dokumentarnih, te se dogodilo da sam u tom žanru imao i dela označena kao filmske poeme. Bunker 93 je jedna poetska misao, i kao i svaka misao, sadrži montažu slika koje mogu da iznenade jedna drugu. Snimajući film Skerco, u okolini Obrenovca i reke Save, usput sam snimao ostatke bunkera, sa nejasnom idejom – da će možda jednog dana nečemu poslužiti. Danas, kada su mi 93 godine, evo ih pred vama, montiranih u stilu Slavka Vorkapića, bunkeri koji su ubijali, usput ubijani klaviri, pejsaži, usamljeni ljudi i konji, zajedno.“

Dugometražni dokumentarac Ljubiše Samardžića, „Panta Rei“(Cinema Design, 2017, trajanje 76:10), imao je svoju svetsku premijeru upravo  na otvaranju 64. Martovskog festivala. Ovaj film donosi prikaz jednog vremena, dat kroz svedočanstvo slavnog glumca i reditelja. Počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i, konačno, do plodne i uspešne karijere glumca, Ljubiša Samardžić oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni deo već duže od pola veka.

„Uvek sam se trudio da iskreno prenesem svoje utiske iz života na film. Ovo je sažeti deo moje bogate filmske, ali i životne priče. Oslanjao sam se na veliki broj dokumentarnih kreacija velikih majstora. U mom dokumentarcu je samo delić impresija iz života i mojih dela. Ponosim se što sam deo filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Jugoslavije“, istakao je Ljubiša Samardžić povodom večerašnje premijere svog novog filma.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Na predlog udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije na ovogodišnjem izdanju Martovskog festivala Nagrada za životno delo dodeljuje se vrsnom, istrajnom i cenjenom dokumentaristi Miroslavu Bati Petroviću.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. U revijalnom delu 64. Martovskog festivala biće prikazano još nekoliko reprezentativnih domaćih i inostranih filmova.

Martovski festival kroz omaž programe odaće i dužno poštovanje dvojici najpoznatijih filmskih dokumentarista sa ovih prostora, Krsti Škanati i Lazaru Stojanoviću, koji su nas na žalost nedavno napustili.

Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći  muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark  1. aprila).

Na 64. Martovskom festivalu po odluci žirija biće dodeljeno deset nagrada, sa ukupnim nagradnim fondom od 14.000 evra. Dodeljuje se 6 Gran Prija za najbolje filmove u svakoj kategoriji (dugometražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, animirani film, domaći kratkometražni igrani film, međunarodni kratkometražni igrani film, eksperimentalni film/video art), a novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je 2.000 evra. Predviđene su i 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku, svaka u vrednosti od 500 evra.

Cena ulaznice za filmski program je 200 RSD po terminu projekcija. U prodaji su preko EVENTIM mreže i na Blagajni Doma omladine Beograda. Ulaz na omaž programe posvećene Krsti Škanati i Lazaru Stojanoviću je besplatan. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan za studente. Sa overenim indeksom, besplatne ulaznice mogu preuzeti na info pultu u holu DOB, na dan projekcije od 10h. Ulaz na DJ programe je besplatan, besplatne propusnice se preuzimaju na info pultu u holu DOB od 10č na dan događaja. Ulaznice za koncert grupe Autopark koštaju 500 RSD, ukoliko na blagajni EVENTIM u DOB-u pokažete ulaznicu za filmske projekcije 1. aprila, cena ulaznice za koncert je 300 RSD.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije. Prijatelj festivala je LUKOIL SRBIJA,  a festival su podržali Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije i Miamiam restoran.

Više na: www.martovski.rs

Pratite Zabavište i na Fejbuku i na Instagramu

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s