Poslednje kraljevstvo: druga sezona

Dinamičnija i mnogo ozbiljnija od prve, druga sezona serije „Poslednje kraljevstvo“, rađena po „Saksonskim pričama“ Bernarda Kornvela ne samo što donosi avanture Utreda, sina Utredovog, već prisustvujemo i rađanju Engleske kao nacije, do tada podeljene na više jačih ili slabijih državica.

Nekoliko meseci nakon bitke kod Etanduna (današnji Edington), Utred luta zemljom, pokušavajući da preboli brojne gubitke – porodica, Leofric, Brida, Iseult… U neprekidnom pijančenju i društvu dama sumnjivog morala prekida ga Alfredov zahtev da iz ropstva oslobodi Gutreda, koji će, prema viziji opata Eadreda, postati kralj Kamberlenda (Northumbria), a potom i sizeren budućeg kralja Engleske.

Idući iz avanture u avanturu, naizmenično rešavajući probleme u koje ga upliće Alfred i njegov budući zet, kralj Mersije (inače, latentni gej, ako smem da unesem ličnu opservaciju u ovo štivo) i pokušavajući da ponovo postane kralj Bebanburga (Bamburgh), Utred prelazi čitavu Englesku, dospeva i do Islanda i nazad, nevoljno postajući faktor ujedinenja rađajuće nacije.

Produkcija je podignuta na nivo iznad već visoko postavljenog, tako da ćete uživati u scenama bitaka, kostimima i naravno u glumi. Postava je osvežena novim likovima, pa su pored nosilaca radnje iz prve sezone svoje mesto ovde našli i Eva Birthistle kao Hild (ratnica i časna sestra koju su zarobili Danci, silovali i prostituisali, a Uhtred je spasao, nakon čega ona postaje njegov saputnik), Mark Rowley kao Finan, neustrašivi Irac, Utredov zakleti mač, Peri Baumeister – Gisela, Utredova žena i Toby Regbo kao Aethelred, kralj Mersije, kreten.

Pogledajte: Screenshots i fotografije sa snimanja

Kao i prva sezone koja je brojala 8 epizoda i obuhvatala je radnju iz Kornvelovih „Poslednjeg kraljevstva“ i „Bledog konjanika“, druga se takođe završava posle osme epizode, pa iako su ovim iscrpene „Saksonske priče“, odnosno i poslednje dve knjige „Gospodari Severa“ i „Pesma mača“, čini se kao da Utredova i Alfredova priča tek počinje.

Sudbina je sve…

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s