14. Noć muzeja: Magija neispričanih priča počinje sutra!

Četrnaesti put za redom Noć muzeja razdrmaće Beograd novim, neotkrivenim prostorima i pričama koje će premijerno biti ispričane 20. maja od 17 časova do 1 iza ponoći. Najposećenija manifestacija kulture, tradicionalno treće majske subote, predstaviće program na 67 lokacija, od čega 12 premijernih „VIASAT neispričanih priča“ i 136 dešavanja samo u Beogradu.

Zemlja partner 14. Noći muzeja, Republika Koreja, premijerno će predstaviti izložbu „Tajno nasleđe“ kojaje prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u UK Parobrod, imati jedinstvenu priliku davide izložbu korejske umetnica He Sun Li, koja je kreirala modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom.
Arte galerija NM2016 007.jpg
Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Ruskomdomu će biti ekskluzivno predstavljena izložba „Rukopisi ne gore“ o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice-fotografkinje, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, Jelene Martinjik koja samo za tu priliku dolazi u Beograd.
Ljubitelji psihologije, ali i oni koji su oduvek želeli da saznaju o životu i revolucionarnim učenjima SigmundaFrojda i Karla Gustava Junga, u Doktorovoj kuli u okviru Noći muzeja dobiće priliku da upoznajuhronologiju njihovih života i stvaralaštva, kabinete u kojima su radili, susret, duboko prijateljstvo, saradnju irazlaz, fotografije njihovih čuvenih pacijentkinja, saradnica i životnih saputnica. 
Alpha banka NM2016 022.jpg
ČetrnaestNoć muzeja obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnihljubavnih života vođa i revolucionara. Od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onihkoji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo. Koliko su ljubavnice i ljubavnici revolucionara irevolucionarki svojim poljupcima uticali na tokove revolucije saznaće svi oni koji 20. maja dođu u Parobrodi pogledaju izložbu pod nazivom „Ljubav i revolucija“. 
Jedna od najlepših žena svog vremena, po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji – velika glumica Olivera Marković, u Noći muzeja, u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljena izbliza. IzložbaOlivera Marković, svetlucanje“ dočaraće kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji njenu nepobitnu bezvremenost. 
Arte galerija NM2016 025.jpg
Još jedna neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto nakojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aeroizložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte. Izložba „Beogradski sajam –Povratak u budućnost“ ispričaće priču prve četiri godine postojanja sajmišta, do trenutka nastanka najvećeg koncentracionog logora Jugoslavije.
U godini kada se navršava 50 godina remekdela srpske kinematografije, filma „Skupljači perja“, i kada se ovaj film prikazuje u Kanu, Noć muzeja obeležiće jubilej prikazivanjem ovog filma u autentičnom amfiteatruFakulteta veterinarske medicine. Najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba, od kita prekokonja pa do sitnijih životinja biće predstavljeni u ovom magičnom ambijentu, a posetioci će moći da vide iposebno pripremljenu izložbu o pernatim životinjamaI to nije sve, specijalno za Noć muzeja, bićeorganizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. 
U Noći muzeja ekskluzivno i premijerno, u Muzeju srpskog lekarskog društvabiće predstavljena izložba„Veliki bum vibrato terapije“Jedan od najstarijih Kurana iz 16. veka biće izložen samo 20. maja u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu. Vođene ture kroz „krivi toranj beogradski“ čekaju na prve posetioceCrkve Sv. Ante Padovanskog u Noći muzeja. Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja a sve avanture velikog Samija, simbola Beo Zoo Vrta ispričane ove majske noći. 
Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.
Cvijeta Zuzoric NM2016 012.jpg
Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animiraviše od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. 
Više na: nocmuzeja.rs
Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s