Garažni film u Domu omladine: Politička paranoja

on

Veče garažnog filma biće održano u Domu omladine, u utorak, 23. maja. Između projekcija filmova Milutina Petrovića „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ (17 sati) i „Jug jugoistok“ (21 sat) predviđena je tribina na temu „Politička paranoja“, koja počinje u 19 sati, a njeni moderatori će biti Milutin Petrović i Saša Radojević.

U filmu „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ Beograd je pod bombama, u proleće 1999. godine. Odeljenje psihijatrije je smešteno u atomsko sklonište. Pod svećama i sa zvucima detonacija u daljini, zatičemo pacijenta Borisa, montažera koji je preživeo bombardovanje zgrade RTS-a… Borisa igra Boris Milivojević, a u filmu glume i legenda srpskog filma, Rade Marković, i Biljana Srbljanović, dramska autorka s međunarodnom reputacijom.

Sonja Savić je u centru filma „Jug jugoistok“. Ona igra samu sebe, kao nekada popularnu glumicu Sonju Savić, koja je došla u Beograd da se sa porodicom dogovori oko nasledstva. Sonja dobije histerični napad tvrdeći da joj je oteta kćerka Sofija, i beži u nepoznatom pravcu. Brat i policija kreću u potragu za Sonjom. Pored Sonje Savić u ovom filmu glumi i više od deset filmskih reditelja, a važne uloge imaju i dizajnerka Ana Kraš (koja trenutno ostvaruje „američki san“) i pozorišni reditelj Miloš Lolić (koji „osvaja“ evropske scene).

Povodom razgovora vezanog za temu „Politička paranoja“ dobro informisani izvor blizak vođstvu garažnog filma nagovestio je šta je, između ostalog, u fokusu njihovog interesovanja.

„Nije pitanje da li ste paranoični nego da li ste dovoljno paranoični. Ako je 20. vek bio vek šizofrenije, 21. vek je definitivna pobeda paranoje. Ni najobičniji događaj kojem prisustvujemo ne može više da bude oslobođen dodatne retorike po kojoj se prepoznaju različiti (para)politički uticaji. Istrenirani smo za „zaveru ćutanja“, za gomilanje nasilja svake vrste koje na kraju dovodi jedino do ravnodušnosti i depresije, što je zapravo i cilj onih koji truju prostor javnog mnjenja“, otkriva naš izvor.

Garažni film je filmski pokret osnovan u Srbiji 2015. godine kada se grupa autora udružila na osnovu povezanosti većine svojih dotadašnjih filmova. Za sada postoji 15 garažnih filmova, a od 23. maja, jednom mesečno u Domu omladine biće prikazani svaki od njih, uz prateće razgovore koji će otkivati različite aspekte vezane za garažne filmove.

Cena ulaznice za obe filmske projekcije je 100 dinara.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s