Festival Dev9t vas poziva da se prijavite na ovogodišnje radionice: Osvetli novu veštinu!

on

Treće po redu izdanje Dev9t 2017 održaće se od 9. do 17. juna, a ovoga puta tema će biti “Svetlost i senke”. Stara Ciglana će u tih devet dana ponovo biti dom kreativcima i umetnicima iz svih oblasti i mesto koje ne poznaje granice za izražavanje ideja. Posetioci će imati priliku da uživaju u umetnosti koja se stvara u samom trenutku, ali i izložbama, performansima, radionicama, koncertima, žurkama i svim ostalim oblicima stvaranja koje ova manifestacija neguje.

Dev9t vas poziva da stvarate zajedno u Ciglani i osvetlite nove veštine!
Prijavite se za kreativne radionice i budite deo devetodnevne umetničke kolonije!


RADIONICE

1. Kaligrafija ili Grafit? Kaligrafiti

Kroz radionicu polaznici ce proći kroz osnove kaligrafije i grafita ,definiciju oba kao i povezanost, stilove ,razvijanje sopstvenog stila,i nacin primene.

TUTOR: Bojan Laćmanović
TRAJANJE: 1 dan, 3-4h
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 13.Jun, 17:30-19:30,Lokacija: Ciglana kafana

2. Večernji akt

Glavni fokus radionice je da omogući ljudima koji nisu iz sveta umetnositi crtanje i skiciranje modela kao što se radi na svim svetskim likovnim akademijama. Model će se nalaziti u centru njihove pažnje dok ce oni sedeti u krugu oko njega. Svaki učesnik radionice će imati vremenski period od 15 do 30 min da završi svoj rad, a onda će menjati mesto sa drugim učesnikom. Nakon završene radionice diskutovaćemo sa učesnicima, davati korekture i razgovarati o radovima.

TUTOR: Todor Pavlović
TRAJANJE: 2 dana, po 3h
KAPACITET: max 15 učesnika
VREME I LOKACIJA: 15. i 16.Jun, 17:00-20:00,Lokacija: Ciglana kafana

3.Yoga radionica

Radionica je koncipirana kao običan joga čas koji se sastoji iz tri dela – Opuštanja i tehnika disanja, razvojna faza (vežbanje asana), i faza dubokog opuštanja na kraju. Sem toga biće detaljnijih objašnjenja vežanih za same tehnike izvođenja koja se ne mogu čuti na standardnom yoga času.Učesnik donosi svoju prostirku ili peškir.
Napomena: Učesnici donose svoje prostirke ili peškire

TUTOR: Olga Marković
TRAJANJE: 1 dan, 1h 30min
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 16. i 17.Jun, 18:00-19:30 Lokacija: Livada

4.Mkdsl napredna radionica za dizajniranje ritma

Ako ste se ikada zapitali “kako da dobijem ovakav zvuk činela?”, ili “uf, ovaj kik me ubi, kako li ga samo napraviše?”, ovo je radionica za vas. Svaki element će biti modelovan na licu mesta, uz detaljno objašnjenje celog procesa; od izbora frekvencije kick-a, preko dužine i boje snera, FM modulacije tomova, do korišćenja distorzije i kompresije kao kreativnih komponenti ritma, uz simuliranje različitih prostora reverbom i ehom. Obratićemo se različitim odnosima unutar ritma i stvaranju gruva, što samom ritmikom, što dizajnom i odabirom zvukova. Pogledaćemo i kako da povećamo ekspresivnost elektronskih zvukova, kako bi ih se približili njihovim akustičnim pandanima.

TUTOR: Marko Milošević
TRAJANJE: 1 dan, 2h
KAPACITET: max 10 učesnika
VREME I LOKACIJA: 15.Jun,18:30-20:30 Lokacija: Integral

5.Radionica kreativnog pisanja

Radionica kreativnog pisanja imala bi za cilj podsticanje mladih prema pisanju i negovanje ljubavi prema knjizevnosti i pisanoj reci. Sama radionica obuhvatila bi razgovore o književnosti, poigravanja sa žanrovima, ali i zadavanje konkretnih nesvakidašnjih zadataka na određene teme. Radionica bi obuhvatila i gostovanje jednog ili dva afirmisana pisca koji bi imali ulogu predavača.

TUTOR: Jelena Pavlović
TRAJANJE: 3 dana, po 2h
KAPACITET: max 10 učesnika
VREME I LOKACIJA:13,14. i 15.Jun, 17:00-19:00 Lokacija: Ciglana kafana

6. Sav taj glumac jednodnevna radionica za kasting pred kamerom za odrasle

Kasting pred kamerom- jednodnevna radionica za odrasle na kojoj su dobrodošli kako profesionalni glumci tako i prirodni talenti koji žele da nauče više o kastingu pred kamerom.

TUTOR: Sav taj glumac
TRAJANJE: 1 dan, 4h
KAPACITET: max 15 učesnika
VREME I LOKACIJA: 11.Jun, 17:00-21:00 Lokacija: Oko

7. Sav taj glumac Start jednodnevna radionica za decu

Sav taj glumac Start- jednodnevna radionica za decu koja mladim nadama pruža neophodnu obuku za kasting pred kamerom.

TUTOR:Sav taj glumac
TRAJANJE: 1 dan, 2h
KAPACITET: max 10 učesnika (6 do 12 god.)
VREME I LOKACIJA:11.Jun, 15:00-17:00 Lokacija: Oko

8.Svetlosni prostori tela

Izvodit ćemo svakojake „pomaknute“ vježbe koje nas podržavaju u tome da proširimo svijest o svojem tijelu, sebi, svojem kretanju i kretanju svjetla. Koristit ćemo se zvukom jer želimo uočiti i osobnu interakciju svjetlosti i zvuka, kao i svjetlosno-prostornu komponentnu zvuka.
Okušat ćete se u fizičkim vježbama koje potječu iz raznih tradicija, a potiču stvaranje naše percepcije o svjetlosnim prostorima tijela. Da bismo to saznavali, plesat ćemo. Kako znamo i umijemo. A i koristiti se serijama vježbi koje je Carlos Castaneda donio na zapad iz Meksika („Magical passes“ ili „Tensegrity metoda“), kao i vježbama koje potječu iz fizičkog teatra 20. stoljeća. Vrlo inspirativan novitet za ovaj festival bit će i vježbe trenutnog Unescovog umjetnika za mir, Marka Pogačnika, zvane „Dodir Gaje“ („Gaia Touch“) koje izrazito suptilno objedinjuju percepciju tijela s percepcijom prostora u kojem se nalazimo i pomažu nam shvatiti fenomen zvan „svjetlo“ unutar i izvan tijela.

TUTOR:Iva Korbar
TRAJANJE: 3 dana, po 3h
KAPACITET: max 12 učesnika
VREME I LOKACIJA: 12,13. i 14.Jun 17:00-20:00 Lokacija: Berberaj

9. Heklane narukvice
Na radionici će se praviti heklane narukvice sa perlicama, prilično lake i brze za izradu, za koje nije potrebno nikakvo predznanje. Usput, pošto ćemo u radu koristiti heklicu, učesnici će dobiti uvid u divote heklanja. Na kraju radionice, svi će otići kući sa narukvicom koju su sami napravili!

TUTOR: Maša Marić
TRAJANJE: 1 dan, 3h
KAPACITET: max 8 učesnika
VREME I LOKACIJA: 12.Jun, 18:00-21:00 Lokacija: Ciglana kafana

10. Radionica keramike – Raku – PUKOTINA

1. dan: Kratak uvod u materijal i tehniku koja e biti izvedena. Učsnici dobijaju glinu kojom će slobodno izvoditi sitne rustične forme bez alata i dekorisati ih glazurom . Dvodnevna pauza zbog biskvitnog pečenja radova.
2. dan : Predmeti se stavljaju u peć na zagrevanje oko četrdeset minuta nakon čega se užareni brzo prebacuju u metalne kante sa piljevinom iz kojih se zadimljeni potapaju u vodu.

TUTORI: Jana Ranković i Jovan Matić
TRAJANJE: 2 dana, sa razmakom od dva dana, po 2h
KAPACITET: max 7 učesnika
VREME I LOKACIJA:10. i 13. Jun, 17:30-19:30 Lokacija: Ciglana kafana

11. S.P.O.J.I. – dečja interaktivna radionica pravljenja pokretnih igračaka
S – Super
P – Pokretne
O – Ozbiljno
J – Jeftine
I – Igracke
U pitanju je skracenica višestrukog znacenja, koja može biti promenjiva u zavisnosti od mesta i vrste dogadaja…
S.P.O.J.I je nastalo 2014. u Starcevu, kao decija manifestacija i edukativni eksperiment
o didaktickim inovacijama kod dece i mladih u vidu pokretnih igracaka.
TUTOR: Mirko Trubarac
TRAJANJE: 1 dan, 3h
KAPACITET: max 50 učesnika
VREME I LOKACIJA: 11.Jun 17:30-19:30 Lokacija: Ciglana kafana

12. Grafiti kroz prizmu istorije umetnosti

Radionica je zamišljena kao interaktivno predavanje, gde bi dela ulične umetnosti predstavila kroz metode istorije umetnosti i time pokazala učesnicima, kako ove metode mogu da koriste i u nešto drugačijem okruženju, koje nije nužno akademsko, muzejsko i sl.Učesnici bi zajedno sa mnom, mogli da dođu do pojedinih zaključaka ili novih ideja i istraživanja.

TUTOR: Andrijana Turajlić
TRAJANJE: 1dan, 1h
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 10.Jun 17:00-18:00 Lokacija: Integral
18740582_1313862835396240_6434991423733167659_n.jpg

13. Nadji me u bojama

Radionica je namenjena pre svega odraslima koji žele da rade na povezivanju sa svojim unutrašnjim detetom, a onda i deci koja požele da se pridruže i aktivno učestvuju.
Radionicu započinjemo međusobnim upoznavanjem, upoznavanjem učesnika sa ciljem radionice i formiranjem zajedničke kulture rada (pravila radionce).
Primenjujući elemente Razvojnog pokreta u trajanju od 20ak min prelazimo na drugi nivo upoznavanja.
Zatim postepeno uvodimo priču o prijatnim i neprijatnim osećanjima i pozivamo učesnike da kroz pokret, glas i boje izražavaju svoja osećanja.
Potrebno je da svi učesnici budu komotno obučeni u odeću koju mogu slobodno da prljaju i boje, kao i da budu bosi jer će po potrebi umakati noge i ruke u kantice sa bojama i ostavljati tragove celim telom. Tokom radionice koristimo elemente kako Razvojnog pokreta tako i Art terapije.
Na kraju slede vežbe opuštanja i evaluacija, gde integrišemo sve što smo doživeli na radionici.
Na samom početku i samom kraju radionice, učesnici će nacrtati sebe. Na osnovu tih crteža ćemo videti u kom pravcu su se pomakli u odnosu na početak.

TUTOR: Aleksandra Mirimanov
TRAJANJE: 1 dan, 2h
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 17.Jun 16:30-18:30 Lokacija: Oko

14. Osvetli svoje sito! Radionica Sito Štampe
Radionica Osvetli svoje sito je namenjena ljudima koji bi da se upoznaju sa procesom grafičke tehnike sito štampe, od pravljenja skice do štampanja na tkanini. Učesnici radionice će proći proces: pravljenja skice, nanošenje emulzije,osvetljavanje sita, štampanje na tkanini, pranje sita. Svi učesnici će moći da naprave skicu koju će putem ove tehnike moći da prenesu na ceger,papir ili majicu.

TUTOR: Irena Petković
TRAJANJE: 1 dan, 4h
KAPACITET: max 10 učesnika
VREME I LOKACIJA: 17.Jun 17:00-21:00 Lokacija: Ciglana kafana

13423870_995961473853046_8789491646291298635_n.jpg

15. 123 trka kolica (trokolica)

Prva dva ili tri dana festivala konstruisala bi se i pravila kolica ili trokolica (zavisno od jednostavnijeng nacina izrade i peformansi). Dovoljno velika da jedan čovek može da sedne u njih i da upravlja. Drugi čovek ga gura i oni zajedno cine tim. Trka se odvija po pravilima igre 123autici a staza sa preprekama se crta farbom na centralnom Dev9t trgu između drugih radova skulptura.

TUTOR: Marko Dimitrijević
TRAJANJE: 9 dana, 3-5h
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 9,12,13,14,15,15,17.Jun 17:00-20:00,
10. i 11.Jun 14:00-20:00 Lokacija:Playa

16. BUTOH JAM radionica

Osvestite svoje telo, um i dusu. Otvorite svaki kanal: Telesni, kanal pokreta, vizuelni, čulni, emoticni, kanal odnosa… Otvorite vrata drugih dimenzija i zaplešite folklorni ples sa drugog sveta. Otvorite svoje vidike dublje nego sto ste mislili da možete, promenite tačku posmatranja.
Butoh je savremeni japanski ples, nastao kao odgovor na potrebu da se upusti u ples oslobodjen od ega. Kao takav, Butoh ples dozvoljava učesniku da uzme predah od samosvesnosti i na dinamičan način se upusti u plesni dijalog sa unutrašnjim misterijama. Butoh je meditacija u pokretu, nepredvidiv i enigmatican teatar, umetnost u tranziciji…

TUTOR: Marko Nektan
TRAJANJE: 1 dan, 2h
KAPACITET: max 7 učesnika
VREME I LOKACIJA: 9.Jun 18:00-20:00 Lokacija: Livada

17. Dramska radionica „Igranje“

Dramska radionica za „klince“ od 14 godina pa naviše. Sastoji se od 7 dana (svakog dana po sat i po). 6 dana za redom se rade različite igre i kreativni glumački procesi, a sedmog je javni nastup kada prikazujemo rezultat širokoj publici.

TUTOR: Nikola Isaković
TRAJANJE: 7 dana, po 1h 30min
KAPACITET: max. 12 učesnika
VREME I LOKACIJA: 11,12,13,14,15,16. i 17.Jun 17:00-18:30 Lokacija:Livada

18. Pole dance radionica za početnike

Dobrodošli na našu „Uvrnutu“ radionicu.
Radionica je prilagodjena ljudima sa i bez plesnog/akrobatskog iskustva.
Radionica se sastoji od vežbi zagrevanja, osnovnih akro i plesnih elemenata kroz mini koreografiju i istezanja na kraju.
Radionica je namenjena svim uzrastima i polovima.
Dođite da zajedno pomeramo granice sposobnosti vašeg tela i uma.

TUTOR: Twisted dolls pole/show dance studio
TRAJANJE:1 dan, 2h
KAPACITET: max 6 učesnika
VREME I LOKACIJA: 17.Jun 16:00-18:00 Lokacija: Okret

19. Mogućnosti praktične upotrebe ezoterijskog znanja u savremenom svetu

Da li je ezoterijska pseudonauka usko povezana sa priznatim naučnim pravcima ili je to parapsihološka empirijska disciplina? Da li je to nešto što prati i objašnjava sasvim logičan uzročno-posledični sled događaja na zemlji kao i povezanost sa kosmičkim promenama ili nešto što ipak nema veze sa logikom, bar onakvom kakva je vezana za stereotipne ljudske stavove? Osnove astrologije i uvod u tarot, mogućnost odgovora na pitanja i konsulaticije. „Šta ezoterija zaista može, a šta ne?“

TUTOR: Aleksa Noveski
TRAJANJE: 1 dan, 1h 30min
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 15.Jun 19:00-21:00 Lokacija: Ciglana kafana

20.Osvetli svoje senke

Korišćenjem Point of you alata (koji se sastoje od kartica na kojima su fotografije sa i bez reči) učesnici trebaju identifikovati jednu od svojih „senki“. U radionici senkom se smatraju naši strahovi, osobine koje nam se ne dopadaju, obrazci ponašanja kojih se želimo osloboditi ili ih bolje upoznati. Kroz razgovor sa ostalim učesnicima (rad je u parovima ili grupama do 4 učesnika) i odabir kartica (fotografija), učesnici radionice pronalazie način da „osvetle“ svoje „senke“. Senke nemaju jasne oblike, a kao što neko reče: „Ne postaje se prosvetljen zamišljanem figura od svetla, već pravljenje tame svesnom.“ Radionicom želim pokazati učesnicima da naše „senke“ mogu dobiti potpuno drugačiji oblik ako ih osvetlimo.

TUTOR: Gordana Bejatović
TRAJANJE: 1 dan, 2h
KAPACITET: max 20 učesnika
VREME I LOKACIJA: 10.Jun 14:00-16:00 Lokacija: Arterija

21. Joga za buduće mame

Vežbajte u trudnoći, ojačajte mišiće karličnog dna, pripremite se za porođaj i spremno dočekajte bebu! Od početka trudnoće vežbamo svesno disanje – pranayamu (tehnike disanja), vežbe vizualizacije porođaja, vežbe za jačanje mišića karličnog dna, tipove disanja tokom porođaja, a od 30.nedelje počinje i psihološka priprema (upoznavanje sa fazama porođaja, vežbe napinjanja, nega bebe, dojenje…). Joga položaji povećavaju priprodnu tendenciju ka većoj pokretljivosti karlice i pomažu u otklanjanju napetosti i krutosti karličnih zglobova.
Napomena: Učesnici donose svoje prostirke ili peškire

TUTOR: Nataša Borota
TRAJANJE: 1 dan, 1h
KAPACITET: max 30 učesnika
VREME I LOKACIJA: 12.Jun 19:00-20:00 Lokacija: Livada

13508905_997148480401012_714798048260546890_n

22. Kreativna radionica za decu Jelena Stevin-Igra svetlosti i senke

Ovo je radionica na kojoj deca uče slobodno da crtaju. Od mene dobijaju ’’vetar u ledja’’ za ispoljavanje svojih crtačkih talenata. Ohrabrujem ih da se nesputano izražavaju. Zajednički biramo teme i sa puno interakcije kreiramo i komuniciramo kroz crte, s tim da poštujemo uvek i male umetnike koji vole u tišini da ’’uđu’’ u svoj crtež. Crtamo jedni druge, pravimo autoportrete, koristimo poznata umetnička dela da istražujemo crtež, inspirišemo se prirodom, crtamo biljke i jako puno maštamo kroz crtež.

TUTOR: Jelena Stevin
TRAJANJE: 1 dan, 2h
KAPACITET: max 10 učesnika (od 5 do 12 godina)
VREME I LOKACIJA: 11.Jun 16:00 – 18:00 Lokacija: Ciglana kafana

Više na zvaničnom eventu.

Dođite na Dev9t da svetlimo zajedno!

PRIJAVLJIVANJE ZA RADIONICE:

– prijave slati na mail info@dev9t.com
U prijavi napisati:
Naziv/e radionice/a, Ime i prezime i kontakt telefon
– prijave do popune kapaciteta u radionici, zato se prijavite brzinom svetlosti
– radionice su besplatne, potrebno je samo da kupite kartu za taj dan Dev9t
– ukoliko ostane slobodnog mesta ili neko odustane na nekim radionicama, postojaće mogućnost prijavljivanja na licu mesta
– Dev9t je obezbedio materijal za radionice, vi ponesite samo svoju kreativnost i osmeh! 🙂

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s