Da li fontana na Slaviji treba da se zove Cana ili Vesić?

Danima unazad polemiše se o fontani na trgu Slavija. Ne znam čemu ta polemika i kritika naročito građana koji su se usudili da im se ne dopadne, a zatim i političkih neistomišljenika koji mašu nekim papirima i govore o nekim parama koje nisu ni njihove!

Fontana je koštala oko 1.8 miliona evra. Dakle, sića lova, to američki predsednik pojede za doručak, a mi? Pa mi smo napravili najlepšu fontanu na svetu! Fontanu koja će dozivati svetske putnike. Dobro, problem jeste što ne možete da joj priđete, ali kao što je naš premijer-predsednik primetio, nećete valjda da perete noge u njoj?! Naravno da ne, mi smo civilizovano društvo koje ne prlja ništa i čuva sve što je dobro. A bolje od fontane na Slaviji? Nešto tako ni ne postoji. Mogao se rekonstruisati barem jedan deo Bulevara oslobođenja, ili tramvajske šine, ili da se očiste divlje deponije koje niču u predgrađima! Ali, zašto bismo nešto tako glupo učinili, kad je fontana najbolji pokazatelj našeg ekonomskog, moralnog i civilizacijskog rasta!

Druga je tema to što je u pitanju PEVAJUĆA fontana. Dakle, idete Slavijom u jutarnjem ili popodnevnom špicu, sve je zagušeno, smoga ima koliko hoćete, nervozni ste, znojite se kao svinje, što u trolama, što u automobilima prosečne starosti 12 godina. I tako oznojeni i iznervirani od posla, od gužve, začujete mio zvuk što fontana ispušta i bude vam bolje. Opustite se, zaboravite na gužvu, zaboravite na porez koji se iz meseca u mesec povećava, zaboravite na račune za struju, da treba da kupite detetu patike, pošaljete ga na ekskurziju, zaboravite na platu koja jedva dostiže prosek.

I tad izdahnete, obrišete znoj, i kažete glasno: Sreća pa je fontana tu da me opusti svojom pesmom i lepotom, jer da nje nema, ja ne znam kako bih živeo u ovom prelepom gradu Beogradu.

fountain_10
Fontana u Barseloni

A i znamo šta je najbolji argument: ‘ĆUTI BAR SE NEŠTO RADI, VIDIŠ DA SE IZGRADILO!’ Potpuno je nebitno što je to sve pogrešno. Dakle, pouka dana je: Bitno da se radi, pa makar i pogrešno!

Ne bih pominjao na šta se moglo poštrošiti, ‘ajde da zaokružimo dva miliončeta evra, koje ne znamo ni odakle  su, ali sigurno je da će građani platiti taj račun. Moglo se pomoći socijalnim slučajevima, bolesnima, mladima, starima…Ali ne bih se više ponavljao, fontana je najgenijalniji i ujedno najbolji projekat u novijoj istoriji!

Fontana ispred Versaja u Francuskoj
Fontana u Sankt Peterburgu

Stoga je najlepšte da nosi ime pa recimo Cana, jer je to ime nekako blisko raji, a s druge strane ne bi bilo pravedno zapostaviti ni najvećeg neimara kog je gradska vlast imala u svojoj novijoj istoriji – Gorana Vesića. Pa bi se, s tim u vezi, mogla zvati Pevajuća Goranova fontana.

Priča se da je voda iz ove fontane lekovita, da može da izleči bolesne, pomiri posvađane, i, iako ne ispunjava želje (muzičke), može da ispuni nešto… te doprinese opštem boljitku na način kako to opisuje jedan od master botova:

fontana na slaviji 2

i učini druge brojne radosti i za naše najstarije sugrađane:

fontana na slaviji 1

Nažalost, ne može da natera pokretne stepenice da se kreću u kontra pravcu, ali recimo da je u planu upgrade na verziju Cana Fontana Pevajuća Goranova fontana 2.0…

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s