Ljubomir Davidović: Otac demokratije u Srbiji

Ljuba Davidović je rođen 1863. godine pod Kosmajem, u svešteničkoj porodici. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, zatim Prvu beogradsku gimnaziju i nakon toga Filozofski fakultet. U mladosti se bavio prosvetnim radom.

Kao disident istupa iz Narodne radikalne stranke čiji je bio član i osniva Samostalnu radikalnu stranku. Ipak, njegov najbitniji politički potez usledio je mnogo godina kasnije, 1919. godine i vezuje se za nastanak Demokratske stranke. Nastala je spajanjem četiri stranke: Demokratske državotvorne, Samostalne radikalne, Narodne i Napredne stranke. Osnivač i prvi predsednik novonastale stranke bio je, naravno, Ljubomir Davidović.

28944-ljubomir-davidovic-280x425

Da bismo najbolje razumeli kakav političar je bio Davidović možemo navesti ‘deset zapovesti’ Ljube Davidovića. One u sebi sadrže klicu demokratskog uređenja koje je naglo prekinuto dolaskom komunizma, a tek nastavljeno devedesetih godina prošloga veka.

DESET ZAPOVESTI (koje je izneo na jednom zboru u Šapcu)

  1. Pravo svih građana ove zemlje je na pune građanske i političke slobode. Na pravu demokratiju, pravi parlamentarizam i vladu prave narodne volje kroz slobodno organizovanje zajednice od opštine i okruga do oblasti i države.
  2. Pravo naroda da u ovim teškim vremenima, kada je para tako skupa, on raspoređuje terete i kontroliše gazdovanje, da sam prebrojava svaku paru državnog budžeta.
  3. Pravo naroda da vlada kapitalom, a ne kapital narodom.
  4. Pravo na opstanak svake porodice čiji se hranitelj nađe u bolesti, u besposlici ili nesposobnosti za rad. Pravo na lekara, na lek, na banju i bolnicu svakog građanina, podjednako siromaha i bogatog. Jer narodno zdravlje nije roba od koje neko može da kupi mnogo, neko malo, a neko nimalo.
  5. Pravo naroda da Banka koja se zove narodna bude uistini narodna. Da njen kredit pomaže i malog privrednika bez skupih posrednika.
  6. Pravo seljaka da njegov proizvod dobije takvu cenu i takvu vrednost da za ono što proda može da kupi ono što mu treba. Pravo siromašnog seljaka bez imanja da dobije bar onoliko zemlje koliko mu je potrebno da ishranjuje svoju porodicu.
  7. Pravo radnika na pristojnu zaradu i pristojan odmor. Da smanjena radna nedelja zaposli veći broj radnika i da svi dobiju više vremena za kulturno i duhovno razvijanje.
  8. Pravo naroda da najpotpunije osigura pravičnost u svojoj zemlji odabirajući najbolje sudije i dajući im pravo da pravdu dele po zakonu i uverenju bez ičijeg uticaja.
  9. Pravo naroda na blagostanje i mir u zemlji i ugled u svetu, koji je kroz dugu i mučnu istoriju stekao.
  10. Najzad, jednom rečju, pravo naroda da sam svoju SUDBINU IZGRAĐUJE

Neka bi se današnji koban tok zaustavio voljom združenog naroda, jer zla su naša prevelika i samo prevelika SNAGA NARODNA može ih odagnati.

Ljub. M. Davidović

Iz spomenice Ljubomira Davidovića

Na kraju ostaje da postavimo pitanje da li je danas barem ijedna od ovih zapovesti ispoštovana. Nažalost – NIJEDNA.

 

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s