Borilačke veštine: umetnost ili siledžijstvo?

Šta su zapravo borilačke veštine? Da li se one treniraju kao vid umetnosti ili da bismo „naučili da se bijemo“? Koliko zapravo ima tuče u borilačkim veštinama?

Nastale su još u drevnoj Kini i do danas prošle su dug put – filozofske osnove nalazimo još kod Konfučija i Mencija a potom su na njih uticali Budizam i Hrišćanstvo. Danas, praktikuju ih milioni širom sveta i koriste se kao deo obuke vojske i policije. Naglu popularnost stekle su usmerenom kinematografijom predvođenom Brus Lijem i Džeki Čenom. Karate, džudo, tekvondo i aikido deo su kulture svakog naroda i značajni deo mnogih naših detinjstava. Fenomen su koji prevazilazi sve odredinice poput sporta, umetnosti pa i kulture – borilačke veštine zahtevaju zaseban pristup i tumačenje.
Da li je njihova suština u sukobu ili filozofiji? Ko trenira borilačke veštine: siledžije ili umetnici? Šta zapravo znači biti majstor borilačke veštine i koje je breme nošenja crnog pojasa?

 

Predavač je Nikola Mijatov, master istoričar i doktorand Filozofskog fakulteta i majstor borilačkih veština – nosilac crnog pojasa iz džudoa, džiu-džice i hapkidoa.

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s