Put koji nema kraj

on

Postoji put koji nema kraj, a ipak je na njegovom kraju grad koji tražim. Dani su samo odraz stvarnosti, a stvarnost je sve što sanjam. Kao nebo i more, oblaci su brodovi.

Zaboravljam. Okrenem se za nečijim osmehom ili korakom, a ne znam zašto. Trošim večnosti pokušavajući da vratim svoja sećanja, a ne postižem ništa. Negde u mojoj glavi postoji mesto koje čuva sve za čime se okrećem. Ne vidim ga. Mislim da su krive kiše ili možda tišine. Ili taj grad. Ili taj grad koji neću prestati da sanjam. Miriše na more i liči na proleće. Nebo je prepuno ptica na kraju puta koji nema kraj.

Jednom sam otišla daleko od svega što znam. Hodala sam dugo ulicama. Jedan čovek je prodavao knjige ali sve knjige su bile prazne. Piše lepo „Danilo Kiš-Bašta, pepeo“, a unutra ništa, ni bašta, ni pepeo. Zaboravila sam odakle dolazim. Popela sam se na neko brdo, sela na kamen i videla kraj. I grad. I probudila sam se na ovoj zemlji prepunoj kiša i tišina. Sada zajedno putujemo svemirom. I svemir zajedno sa nama putuje. Mislim da možda jedino ptice znaju kuda odlazimo.

Pravim hiljade papirnih brodova za svojih nekoliko oblaka. A brodovi nestaju u ovim neprestanim kišama, u ovom odrazu stvarnosti, u ovom vremenu zaboravljanja.

Treba mi nešto sasvim novo da ponovo počnem da se sećam.

Nekad poželim da sve svoje živote provedem na onom mestu koje ne zna za vreme. Zimi me grli i ne da mi da odem. Leti zajedno sa mnom priziva kiše. Ali osim godišnjih doba ništa se ne menja. Sve su ljubavi iste i sve tuge jednako bitne.

Nekad poželim da mesto koje ne zna za vreme zaboravim. Poželim da kiše zauvek padaju i potope sve ulice koje čuvaju osmehe i korake za kojima se okrećem.

Poželim nekad da volim kako vreme prolazi, da nema ničega na putu koji nema kraj. Možda samo bašta. Možda samo pepeo.

One Comment Add yours

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s