Svet po meri šabana

Šta da ti kažem nerođeni sine, tako ti je to i ja tu ne mogu ništa. Nećeš moći ni ti, videćeš uostalom. Možeš biti jedan od njih il’ se odupreti, sam to biraš, niko drugi na to ne može uticati. Ili jesi šaban ili nisi.

Teško tebi ako nisi. Čitav život provešćeš u manevrisanju od jednog šabanizma do drugog. Al’ znaj sine, nikad ne možeš pobeći: oni su uvek tu, odmah do tebe, spremni da svoji pošast šabanizma i na tebe prenesu. Putuješ autobusom, želiš malo mira da slušaš svoju muziku na slušalicama? E, pa, ne može. Majstor će pustiti svoju (čitaj njihovu) muziku glasno i moraćeš da je slušaš. Džaba se osvrćeš oko sebe, svi uživaju, svi okolo su oni. Sam si. Naravno, majstor je pustio radio, što da ne? Što ne bi između šabanskih pesama slušao i reklame? Evo, na primer, saznaćeš urlicima iz autobuskih zvučnika da „Mile stolarija“ ima akciju na PVC prozore. Ne pokušaj se odupreti: ti moraš to saznati!

Moraćeš s vremena na vreme i do frizera. Sine, pa to ti je pupak svetskog šabanizma! Od umobolnih časopisa dok čekaš do zaglušujuće buke s uvek uključenog radija. Moraćeš i nešto popričati, ne možeš samo ćutati – nateraćete da pričaš! Razglabaćeš o njihovim stvarima, njihovim doživljajima, njihovom svetu. Nema sveta van sveta šabanizma, barem se o njemu ne priča… Ključno je da ti šabanizam obuzme sva čula: tada su uspeli, tada si u njihovom zagrljaju.

Šta god u životu radio, znaj da su i to pošabanisali. Evo, možeš biti vernik: čitati Bibliju, prepuštati se molitvi, postu i zavoleti Boga. Džaba sine moj. Ovde ti je i religija šabanska. Ovde se religioznost dokazuje velikim brojanicama i krstovima što vire iz Slim Fit Body majca sa V izrezom. Ovde je religiozan onaj kome od zgibova otekla leđa krasi tetovaža Ostroga. Nema tu mesta za tvog Boga milosti i praštanja: i Bog je njihov i nebesa su šabanska.

Kad porasteš tražićeš posao. Potom tražićeš smisao u tom poslu, potom smisao u smislu, al’ u svakom slučaju doći ćeš do besmisla. Sa druge strane, biti šaban je stalan posao: moraš konstantno održavati nivo šabanizma u sebi i širiti ga okolinom. Tu daljih potraga nema, tu je odmah sve jasno, sve smisleno.

Dobro. Ipak, eto, imaćeš svoju sobu, svoj kutak, negde gde uvek možeš pobeći. Eee sine moj, nema te izolacije, te fasade da te od šabana štiti. Eto, prvi komšija pere svoga Golfa dvojku subotom ujutru – naravno radio u autu pojačan. Ako ti komšija gleda Dnevnik 2 – gledaš ga i ti. Tokom bilo kakvih izbora, tih kakofonija svetskog šabanizma, dolaziće ti na vrata stotine šabana, sada prerušeni kao aktivisti ove ili one stranke. Nema bega, samo predaje.

Eto, nerođeni sine, nemam više šta da ti kažem. Tako ti je to. Možeš im se prikloniti il’ čitav život bežati. Ovaj svet ionako nije za nas – on je krojen po meri šabana.

One Comment Add yours

  1. Shonery kaže:

    E, suviše se nakotilo šabana…

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s