Kako sam postao baraba čitajući knjige II

20170828_140239Znao sam da su prva dva kola Prosvetine “Plave ptice” s kraja sedamdesetih zapravo reprint izdanja od pre II svetskog rata izdavača Gece Kona, ali sam sad pronasao u gradskoj biblioteci knjigu iz tog vremena.

originalslika_KROZ-PUSTINJU-I-PRASUMU-Sjenkjevic-PLAVA-PTICA--129554655Drugo kolo otvara takođe klasično delo omladinske književnosti, “Kroz pustinju i prašumu” Henrika Sjenkjeviča, izborna lektira danas u 6. razredu. Knjiga je zbog obima i ilustracija bila podeljena u dva toma. Ko ne zna o čemu se radi stvarno bi trebalo da se postidi, jer ova avantura Nele i Staše u Africi, koju je napisao prvi poljski nobelovac, važi za jedno od najpopularnijih dela namenjenih mladima.

Kervud-LOVCI-ZLATA-PLAVA-PTICA_slika_O_60846155Treća knjiga su “Lovci zlata” Džejmsa Olivera Kervuda, nastavak knjige “Lovci vukova” iz prvog kola. Junaci prvog romana Vebi, Roderik Dro, i Mikoki sada su u potrazi za Vebijevom sestrom Minetaki, koju su oteli Indijanci i za rudnikom zlata o kome su plan pronašli na ranijem putovanju. Naravno, i ova avantura se dešava u predelima Kanade.

slika-BIBLIOTEKA-PLAVA-PTICA-VELIKI-VAN-VRLO-DOBRA-110481443v280h210Zatim sledi roman “Veliki Van” Nikolaja Bajkova, koji je imao najviše ilustracija, čak 38. Ovaj ruski pisac koji je kao lovac boravio u mandžurskoj prašumi ovde opisuje život krvoločnog mandžurskog tigra. Takođe veoma popularna knjiga, a čini mi se da je i njegov život prlično zanimljiv.

83284055“Osvetnik prašume” Zejna Greja je jedna od retkih njegovih knjiga koju nisam pročitao, a progutao sam bar 20-ak njegovih knjiga, sećam se da me Sveta Mitrović zvao „kauboj“ zato što sam pročitao sve što su imali u srednjoškolskoj biblioteci. Tokom 90-ih gradska biblioteka je imala jedan primerak koji je bio oštećen, pa me je mrzelo da je uopšte počinjem. Otišavši ovih dana tamo nekim drugim poslom nađoh na polici primerak iz 1939. koji je biblioteci poklonjen iz lične biblioteke porodice Stanojević pre desetak godina. Svako ko je pročitao bar jednu knjigu Zejna Greja zna šta može da očekuje, avanturu sa Divljeg Zapada, junaci obično mlađi, često je tu i neka ljubavna priča koja se ostvaruje sa velikim poteškoćama tek na samom kraju. Kuriozitet vezan za ovu knjigu je da se pisac vraća najdalje u prošlost, dakle u 18. vek, radnja se odvija u dolini Ohaja, koja je tad bila granica između takozvane “civilizacije” i indijanske teritorije i da je prikazao i neke istorijske ličnosti iz tog vremena.

p095032c1“Vij, kralj duhova” je zbirka priča jednog od najvećih ruskih pisaca Nikolaja Gogolja, tj izbor iz zbirki “Na salašu kod Dikanjke” i “Mirgorod”. Ove priče su inspirisane folklorom njegove rodne Ukrajine I slovenskom mitologijom. U svakoj postoji i prisustvo nečistih sila tako da osim fantastičnih motiva možemo reći da postoji I atmosfera jeze, bliska psihološkom hororu.

slika-BIBLIOTEKA-PLAVA-PTICA-ARTUR-KONAN-DOJL-ISCEZLI-SVET-110477855v280h210“Iščezli svet” ser Artura Konana Dojla, autora najpoznatijeg po liku Šerloka Holmsa, je takođe klasik avanturističkog žanra i jedno od dela koje je uticalo na nastanak Jurassic Parka. Naučna ekspedicija koju predvodi profesor Čelindžer otkriva visoravan u Južnoj Americi na kojoj i dalje postoje praistorijske životinje. Inače, ideja nije nova, prvi ju je upotrebio Žil Vern u svom romanu “Putovanje u središte zemlje”. Ovo je prvi od dva romana o profesoru Čelindžeru, Dojlov pokušaj da se malo odmakne od Šerloka, čija ga je popularnost već smarala. Inače, poznati sf autor Greg Bear je 1998. objavio roman “Dinosaur Summer” čija je radnja smeštena u ovaj Dojlov izgubljeni svet.

london-majkl-brat-dzerijev-plava-ptica_slika_XL_40953125“Majkl, brat Džerijev” je još jedan roman Džeka Londona o psima. Smatra se jednim od najčitanijih Londonovih romana. Majkl je pas koji prolazi kroz mnoge avanture, ali ova knjiga ima i tu socijalnu crtu jer nam pisac predočava mučenja u školi za dresuru životinja, život po pristaništima i lukama, razne hohštaplere, pijance i uopšte jednu sliku društvene margine.

Ivan-Grozni-I-i-II-Tolstoj-plava-ptica_slika_O_7755869“Ivan Grozni”  Alekseja Tolstoja, objavljen u dve knjige,  je istorijski roman o knezu Srebrnom i caru Ivanu Groznom. U ruskom originalu naslov i jeste Knez Srebrni, ali su se naši urednici odlučili da istaknu negativnog junaka. Autor u predgovoru kaže da mu je cilj bio slikanje karaktera ruskog društva u 16.veku, tako da je neke manje važne istorijske događaje radi zbijenosti priče pomerio. Jedino kaže da je u svom odnosu prema grozotama tog doba zaostajao za istorijom, to je možda bio razlog što je roman pisan 10 godina, mada kaže nije se toliko zgrozio nad ivanom Groznim koliko nad društvom koje ga je prihvatilo bez negodovanja.Takođe kaže da se najviše trudio da sačuva istinu u opisu narodnog života i karaktera.

20170828_14035920170828_140313

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Shonery kaže:

    Čudo j eta Plava ptica… Nabavio sam prvu knjigu, prvog ciklusa, predratno izdanje i bio strašno srećan zbog toga… 😀

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s