Road Wars (2015)

Nakon što su iscrpljene skoro sve zalihe vode na Zemlji, preživeli su formirali bande koje haraju putevima, naoružane do zuba , u očajničkoj želji da pronađu i zaštite izvore. Međutim, kada se pojavljuje nova vrsta ljudi koji piju krv, preživeli moraju da se suoče sa potpuno novom pretnjom njihovom postojanju.

Grupa preživelih na čelu sa Dallasom (John Freeman) otkriva čoveka po imenu Thorne (Cole Parker) u pustinji. Uz njegovu pomoć pokušavaju preživeti napade horde vampirskih zombija, ali u toj pustinji su i brutalne i surove zajednice, koje našim junacima ne žele baš ništa dobro. Kako bi sve postalo još komplikovanije, Nakada (Chloe Farnvorth) ostaje bez svog partnera Kevina (Phillip Andre Botello) koji je zaražen zombi virusom, protiv koga žele pronaći lek. Ovo jeste B-movie, ali naredne događaje nećete moći tako jednostavno da predvidite…

road wars

Road Wars su više nego samo Mad Max mockbuster. Naravno, film poseduje sve standardne stereotipne Mad Max sastojke, kao što je post-apokaliptična pustinja, likovi sa klasičnim futurističkim stilom odevanja pomešanim sa  frizerskim stilovima 80-tih koji nose debele okrugle cyberpunk naočare, neobične šlemove sa rogovima i brojnim drugim detaljima, vozeći se u nabudženim automobilima i ukradenim vojnim vozilima načičkanim šiljcima i raznim oružjem. Naravno, tu su suparničke pustinjske bande, koje po pravilu vodi psihopata, koje će se boriti jedni sa drugima. Međutim, Road Wars ima još jedan sastojak koji će vam biti teško naći u Mad Max univerzumu – vampirska zombi stvorenja!

road wars

Nije lako da te ljude jednostavno nazovem ili zombiji ili vampiri, jer izlaze samo noću, sunčeva svetlost ih peče, piju krv – sve stvari koje vampir radi, ali se ponašaju i kreću kao tipični holivudski zombiji. Fora je što napadaju u grupama, pa je neophodno imati čitav arsenal oružja – među kojima i tradicionalni silver bullet – da bi ih poslali  u večna lovišta. Postoji čak i zabavna, iako kratka, scena u kojoj glavni likovi lociraju zombi gnezdo u podzemnoj pećini i odlaze tamo dole tokom dana da ih istrebe, pogrešno pretpostavivši da su ovi  zaspali – jer to bi se moglo očekivati od vampira, ali ne i od zombi vampira 🙂

Posebna pažnja je usmerena na likove i njihov razvoj tokom filma. Svaki od njih dolazi sa svojom pričom i jedinstvenim sposobnostima koje dolaze do izražaja u grupi. Daleko bilo da će neko pustiti suzu kada lik izgubi život ili mu se desi nešto drugo, nepredviđeno, ali bez obzira na to da li je u kadru proveo pola filma ili se pojavio samo u jednoj ili dve scene ranije, biće vam neobično kad shvatite da ga više nema. Jednostavno, od B-movie se ne očekuje da proizvodi emocije, ali Road Wars uspeva da bije konkurenciju i u ovoj  situaciji.

I verujte mi, zaista vam neće trebati puno pre nego što počnete da osećate vezu sa tim likovima (naročito sa gospođicom sa slike dole). Baš zbog toga, scene akcije doživećete napetije nego što bi se to očekivalo, jer stvarno ne možete pomisliti „ne želim da vidim da nas neki od ovih likova napusti“. Kako pišem, ispade da je ovo film za Oskara…

Iako se sve ovo može pripisati scenariju i režiji Marka Atkinsa, veliki aplauz moramo uputiti i glumcima za pretvaranje više nego skromnog potencijala u tako velike performanse. Možete imati najbolje pisanje i režiju na svetu (što ovde, naravno, nije slučaj, ali to nije slučaj sa mockbuster-ima), ali i glumci moraju ostvariti vrhunske performanse kako bi na kraju impresionirali publiku (opet velike reči…). Cole Parker i Chloe Farnvorth glume za medalju i bez šale mogu reći da ih očekujem u nekom boljem ostvarenju.

Film obiluje akcionim scenama, jer iako tom postapokaliptičnom svetu nedostaje pijaće vode, sasvim sigurno nema nedostatka antagonista, od brojnih vampirsko-zobijskih stvorenja koja piju krvi do divljih suparničkih bandi. Naša grupa likova ima više od jedne prepreke da sačuva svoj izvor, odbrani kamp od napada i eventualno stvori lek protiv te bolesti, tako da je dovoljno reći da stvari nikad ne postaju dosadne.

Na kraju, reč – dve i o produkciji koja stoji iza Road Wars: Asylum je kompanija koja se pojavila na sceni sredinom 2000-ih kao pokretačka snaga u mockbuster žanru, odnosno njihov finalni proizvod u potpunosti zavisi od produkcije poznatih filmova. Do sada su objavili dela kao što su Snakes on a Train i Android Cop, a njihova najpoznatija franšiza je Sharknado, koja doduše nema potporu ni u jednom od mainstream filmova, ali i pored toga mockbusters je glavni žanr u kome uspešno plivaju sve ove godine.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s