In Their Skin (2012)

on

Da li horor i psihološki triler predstavljaju ostvarenje romantične ideje o mirnoj večeri pred televizorom – ne znam, možda nekima i ne baš, ali meni u potpunosti, a film „In their skin“ potpuno se uklopio u moje ambicije, duboko poremećene radom u državnoj službi…

Kada postanete previše matori da bi se istim žarom kao u vreme osvajanja titule u Indijanapolisu klali pod koševima sa wannabe basketašima, kada vaš sto u bašti Majdana kako se uđe desno, odnosno unutra onaj prvi do vrata, zauzmu neka druga deca, neki novi klinci, kada Škorpion nestane u oblaku dima, a zajedno sa lokalom i šank koji vam je bio i otac i majka i jastuk za plakanje i sto za ručavanje i kada vam stomak postane pouzdan držač za lap top, subota uveče postaje jedan od onih dana kada ne čekate s zebnjom i skrivenim ambicijama još jedan izlazak u grad, već silazak na trosed i pretraživanje torent trekera, pirata i SBB kanala za nekim pristojim kinematografskim ostvarenjem za popiti pivo i pojesti kokice uz nj. Kada nađete uradak koji se uklapa u vaše planove, ima li kraja iznenadnoj sreći?

Mark Hjuz (Josh Close) putuje u svoju izolovanu kućicu sa svojom suprugom Meri (Selma Blair) i sinom Brendonom (Quinn Lord) da se oporavi od gubitka svoje male ćerke. Ujutru, Mark na tremu zatiče porodicu koju čine Bobi (James D’Arcy), Džejn (Rachel Miner) i njihov sin Džared (Alex Ferris), koji mu se predstavljaju kao komšije koje su im u znak dobrodošlice donele drva. Neobičan poklon, ali to ne sprečava Marka, iako začuđenog njihovim gestom, da ih nevoljno pozove na večeru kako bi im se odužio.

Iako se Mark osjeća čudno svojim ponašanjem, on se nevoljko slaže da ih poziva na večeru te večeri. Do sada, tako dobro, sve dok Bobby ne postane toliko uporan da traži duboko osobna pitanja, što je i Marku i Mariji učinilo neugodno.

Tokom večere, nakon što potonji počne postavljati previše lična pitanja, Mark kreće u raspravu Bobom, da bi ga na kraju sa sve porodicom isterao iz kuće. Navodno ugodna večera postaje još katastrofalnija kada Džared nožem preti Brendonu kada su se raspravljali o video igri.

Da li je to bio prvi pogrešan korak ili bi bilo koji preduzeti doveo do istog rezultata, tek neposredno po incidentu, Mark i Džejn shvataju da im je kuća pod pravom opsadom. Naoružani do zuba, Bobi i njegovi sapatnici upadaju i započinju svoju zabavu. Kada Markov brat Tobi (Matt Bellefleur) stigne u kuću da poseti svog brata i njegovu porodice, Mark i Meri surovo shvataju koliki je Bobi ludak i psihopata.

Od samog početka, svaka scena donosi osećaj sitne nelagode i slutnje koja je gotovo opipljiva. Bobi je kriminalni sociopata sposoban za ekstremno nasilje i brutalnost. Želi da se psihološki, seksualno i fizički igra sa svojim žrtvama pre nego što ih izvede iz takta. Njegova supruga i sin su temeljno indoktrinirani i poslušni saradnici, potpuno uronjeni u njegove psihotičke ideale postizanja savršenog života.

„In their skin“ je jedan od onih filmova koji će vas držati na ivici i sedišta i nerava, želeći da pomognete žrtvama da učine nešto, bilo što, da im pomognete da se izbore protiv sve strašnijih okolnosti koje prete da ih preplave. Gluma je upečatljiva i emocionalno uverljiva, naročito kada se reflektori usmere na par Joshua Close i Selma Blair. Sa druge strane, James D’Arcy će imati problema da u drugim filmovima dokaže da nije zaista poremećeni psihopata. Njegova najbolja scena, koja je središnji dio filma, je kada prisiljava par da imaju seks pred njim, prije nego postavlja scenu za silovanje Meri. Rachel Miner, u međuvremenu, jednako je jeziva kao tihi posmatrač i saradnik koji ima vlastiti uznemirujući um i ideje koje idu u tom pravcu.

Simpatije publike u filmu ovog tipa neće biti podeljene, jer su antagonisti neizbežno okrutni, neprilagođeni psihopati u potrazi za svojim nenormalnim snom, a protagonisti su nevini ljudi, puni teskobe, koji se bore s tragedijom. „In their skin“ je snažan i provokativan film koji u mnogome uspeva da se postavi iznad mainstream horora i psiholoških trilera, pa ako ni zbog čega drugog, samo zbog toga zaslužuje pažnju.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s