O čemu govorim kada govorim o jagodama

It’s getting hard

To be someone

But it all works out –

It doesn’t matter much to meʺ …

 

    Jednom je neko napisao pesmu o poljima jagoda. I ona je postala ja.

    Ranih dvehiljaditih godina, društvo iz Takovske ulice nije imalo polje jagoda, gde bi mogli da se sklone i da se igraju, trče, vrište na sav glas, a onda kada ih umor stigne, da sednu i da jedu preukusne i zrele jagode. Mi smo imali Brdo Mira. Jako dugo sam mislila da je taj park dobio ime po nekoj Miri, mada nisam znala prema kojoj. Posle nekoliko godina, shvatila sam da se ipak radi o osećanju i stanju, a ne o vlastitom imenu.

    Pre četiri godine, tj. na početku svojih fakultetskih godina, odgledala sam film pod nazivom ֦Nowhere Boyʺ. Bio je to jedan od onih filmova koji vam se posle prve scene dopadne. Barem je tako bilo u mom slučaju. Sam Taylor-Johnson je sat vremena i trideset i osam minuta posvetila sedamnaestoj godini života Džona Lenona, opisujući njegove veze, emocije, ambicije i sve ono što se krije u poljima jagoda.

    Kada kao klinac tvrdite da vidite nešto što drugi ne vide ili shvatate stvari na malo drugačiji način, drugi će vam sigurno reći da ste ludi – što je potpuno uobičajena pojava. Takođe, često će uslediti usamljenost, pa ćete besomučno tražiti drugu osobu koja će vas razumeti. Tako je kad imate malo godina. Kasnije, osećaj će ostati isti, usamljenost stoji pa stoji, ali vremenom se čovek uči vrlo važnom aktivnošću – uči da ćuti.

    Često zamišljam veliko polje jagoda u kojem se nalazi veliko drvo, slično onom na kojem smo svi sedeli na Brdu Mira. Naravno, cilj je uvek bio popeti se do vrha. Ko uspe – on je kralj sveta. Ja nikada nisam stigla do vrha. Uvek bi me obuzeo ogroman strah kada bi trebalo da načinim taj poslednji korak, pa sam se tu, na pretposlednjoj grani, zaustavljala. Lenon je smatrao da se niko ne nalazi na njegovom drvetu. On je tu, ili nisko ili visoko, i niko nije pored njega. Bio je prokleto poseban.

large (4)

    Čak i našem drvetu, na kojem je uvek bilo barem petoro ili šestoro mojih drugara, niko nije sedeo sa mnom na grani. A imalo je mesta za barem još jedno. Ali, ja sam bila tu, na korak do vrha. Drug iznad mene bi pomislio da sam previše nisko za njega, a ovi ispod mene bi rekli da sam previsoko. Istovremeno sam bila i kukavica i hrabra devojčica. Međutim, ja tada nisam znala ko sam. Iskreno, nije mi bilo ni važno.

    Prvi put kada sam čula ,,Strawberry Fields Forever‘‘, osetila sam se kao Ninja Cat koja leluja kroz svemir. Dobro me vozila. Na drugo slušanje me već naterala da postanem opsednuta njom, muzikom, načinom na koji je Lenon peva, kako naglašava reči „know” i „think”. Ma, cela pesma. Negde sam pročitala da je Lenon za nju rekao da ona predstavlja psihoanalizu muzike. Možda baš iz tog razloga, kada je čujem, ne mogu a da ne pomislim na par dečaka i devojčica iz Takovske ulice koji se penju na drvo na Brdu Mira.

    Godina je 1966., datum 24. novembar, u Abbey Road studiju, Pol, Džon, Džordž i Ringo počinju da rade na ovoj pesmi koja se nije od početka ovako zvala; zapravo, zvala se ֦It’s not too badʺ. Pa, Lenone, nije ni najmanje loša.

large (2)

    Često sam zaticala na internetu pitanja, poput, da li je Strawberry Fields stvarno mesto. U Liverpulu, u predgrađu Vulton, se zapravo nalazi sirotište pod tim nazivom. Lenon, koji je živeo relativno blizu, voleo je da se igra tu. Ipak, i pored ovog podatka, za mene, a donekle verujem i za Lenona, Strawberry Fields je jedno beskonačno dugo polje jagoda, u čijem se centru nalazi drvo, na kojem sedimo sami – ni previše nisko, a ni previše visoko.

large (5)

    Dopustila sam Bitlsima da me odvedu na ono mesto gde se živi zatvorenih očiju jer je tako lako živeti. Ne trudeći se da saznam ko sam, šta sam i gde sam, već samo da sedim na svojoj grani i da ne razumem šta se dešava oko mene. Na kraju krajeva, kako kaže drug Lenon, ništa nije realno i nema potrebe opterećivati se oko bilo čega. Osim polja jagoda – ona su realna.

foto: weheartit.com

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s