Predstavljen zbornik radova o blokadi 2014.

Na ovomesečnoj tribini Sociološkog kluba, u petak 24. novembra, pred punom svečanom salom naše najstarije visokoškolske ustanove predstavljen je zbornik radova „Blokada Filozofskog fakulteta 2014. godine“. Istraživanje, ali i knjiga urađeni su u znak sećanja na profesora Aljošu Mimicu o kom su pred samo predstavljanje knjige govorili profesori  Sreten Vujović i Ivan Janković, a nakon njih publici su se obratili i  autori tekstova.

Istraživači i autori tekstova Milica Resanović i Milan Urošević rekli su da je najveći problem prilikom prikupljanja podataka bilo nepoverenje studenata, ali i profesora.
– Bilo je dosta odbijanja. “Blokaderi“ su bili vrlo skeptični, smatrali su da se iza istraživanja kriju profesori koji su imali negativan stav o blokadi. “Antiblokaderi“ bili su dosta spremniji da razgovaraju, ali je do njih bilo teže doći. Niko iz tadašnje Uprave fakulteta nije se odazvao našem pozivu, a bilo je predviđeno da svi budu u uzorku. Eksplicitno nas je odbila svega nekolicina profesora, a veliki broj je, zapravo, ignorisao naše mejlove. U istraživanju je učestvovalo dvadesetak studenta i desetak profesora. Najviše njih je sa Odeljenja za sociologiju, ali pristrasnost nije bila predviđena. Profesori sa sociologije bili su spremniji da razgovaraju sa istraživačima koji su bili diplomci ili postdiplomci na ovoj katedri. Uočljiv je efekat „grudve snega“, kolege koje su htele da pričaju sa nama pitale su svoje kolege da li bi se uključili – kaže za “Zabavište“ Milica Resanović.

Prema rečima urednice zbornika Nataše Jovanović, na ovom zanimljivom projektu sarađivali su istraživači različitih generacija, od onih penzionisanih pa do studenata, odnosno budućih sociologa, ali su svi bili ravnopravni.
– Pokazali smo šta mlada sociologija trenutno ima da ponudi. Mislim da smo na najbolji mogući način pokazali kako ova nauka ne sme da ne bude subverzivna i da moramo da upiremo prstom u najaktuelnije teme. Od toga ne smemo da bežimo i ne smemo da bežimo od dalje diskusije i kritike jer je to ono za šta sociologija služi i profesor Mimica bi voleo to da vidi.

Besplatan primerak zbornika o blokadi moguće je preuzeti na sajtu Filozofskog fakulteta na kom se, takođe, možete  informisati o narednoj, decembarskoj tribini Sociološkog kluba.

23844798_497246010674612_3204709188138000419_n

Fotografije: privatna arhiva sagovornice

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s