Otvoreno o političkom i ekonomskom liberalizmu

Na poslednjem ovogodišnjem okupljanju Sociološkog kluba, u petak 22. decembra, predstavljena je knjiga „Promena vrednosnih orijentacija u postsocijalističkim društvima Srbije i Hrvatske: politički i ekonomski liberalizam” docentkinje dr Jelene Pešić. Osim autorke, na promociji knjige održanoj u Institutu za sociološka istraživanja, govorili su i  profesor dr Mladen Lazić koji je publiku upoznao sa osnovnim tezama ovog naučnog rada, kao i docentkinja dr  Ana Birešev koja je svojim izlaganjem prisutnim studentima približila knjigu.

Autorka doc. dr Jelena Pešić napomenula je da je ovo deo njene doktorske disertacije u kojoj je, osim političkog i ekonomskog liberalizma, analizirala promene u stepenu rasprostranjenosti patrijarhalne, autoritarne i nacionalističke vrednosne matrice u dva društva.
– Ove dve vrednosne orijentacije, politički i ekonomski liberalizam, odabrala sam pre svega jer sam bila ograničena brojem strana koji je izdavač tražio. Činilo mi se da one predstavljaju celinu, ali i set vrednosti čije je predstavljanje možda i interesantnije sa stanovišta legitimacije društvenog poretka u kojem danas živimo – kapitalizma. Ostaje da vidimo da li će u budućnosti biti interesovanja izdavača za publikaciju kojom bi bile obuhvaćene preostale vrednosne orijentacije – izjavila je Pešićeva za Zabavište.

Ona je dodala da je kao početnu osnovu svog rada uzela empirijske podatke dobijene tokom istraživanja iz 1989. i 2003. godine.

– To je bila početna tačka. Međutim, da bih objasnila zašto se određene vrednosti menjaju na način na koji se menjaju, bilo je neophodno uroniti u sociološko-istorijsku analizu. Tako u dobrom delu knjige analiziram prodor kapitalizma u Srbiju i Hrvatsku, kao i razlike i sličnosti u njegovom oblikovanju tokom 19. i 20. veka, ali i karakteristike socijalističkog sistema kao i  karakteristike i donekle različite puteve transformacije dva društva.

Knjigu „Promena vrednosnih orijentacija u postsocijalističkim društvima Srbije i Hrvatske: politički i ekonomski liberalizam“ moguće je besplatno preuzeti preko linka https://www.researchgate.net/profile/Jelena_Pesic3/publication/321017812_Promena_vrednosnih_orijentacija_u_postsocijalistickim_drustvima_Srbije_i_Hrvatske/links/5a0838d3a6fdcc65eab3dc8f/Promena-vrednosnih-orijentacija-u-postsocijalistickim-drustvima-Srbije-i-Hrvatske.pdf .
Informacije o januarskom okupljanju Sociološkog kluba možete pronaći na sajtu Filozofskog fakulteta.

Fotografije: arhiva Sociološkog kluba

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s