Mrak, tišina…

Po običaju, troje starih prijatelja razbojnika pomno je nadziralo svaki pokret. Plan koji su davno skovali znali su do detalja. Pratiće svaki pokret, osluškivati svaki zvuk i čekati trenutak da zavladaju. Ljudi su prolazili pored njih ne obraćajući pažnju i ne razmišljajući o ovoj zanimljivoj družini. Nakon sati iščekivanja početka akcije, kada je došao trenutak za delanje, prvi bandit se prikrao ljudima i dok su trepnuli, Mrak je već gospodario njihovim ulicama. Jezu su dodatno isticala pokvarena ulična svetla, pa je mrak ovoga puta bio dublji, strašniji, čak, nekako, lepljiv i vlažan. Sada su čekali da umor savlada žrtve, a kada je i poslednji televizor ugašen, ulicom je samouvereno zakoračila druga članica naše družine. Zavladala je Tišina, uvukla se kroz ključaonice i prozore koji su slučajno ostali otvoreni. Provaljivanje nije bilo teško izvesti – svi psi u komšiluku davno su spavali, ali i njihovi vlasnici bili su opijeni snovima. Ka sceni je nesigurno koračala i poslednja razbojnica. Iako je izgledala bezazleno i uplašeno, ne treba joj dozvoliti da vas prevari, zapravo je ona najopasnijia, nepredvidiva, često okrutana i zavodljiva. Zakucala je na vrata, a kada sam joj otvorio, prostor je ispunila Usamljenost. Naravno da sam znao da će doći, ne treba biti nikakav genije pa znati da i samo jedna negativna misao može da je navede da vam se pojavi na pragu i da vam pravi društvo do svitanja. Nemoje pomisliti da je posetiteljka sa sobom ponela samo usamljenost, nikako. Jedna od njenih sposobnosti je mogućnost da počnete da se preispitujete i da razmišljate o smislu i besmislu.

Zašto ponavljam iste greške iznova i iznova? Da li ću ikada nešto naučiti iz svega toga? Ima li uopšte smisla u ovom pukom trošenju dana?

Prišla je krevetu i zamišljeno ga pogledala. „Koliko dugo ga nisi nameštao“ pogledala me je iskosa i osmehnula se. „Hmm, da razmislim. Mislim da je prošlo tri dana otkako sam poslednji put namestio krevet i skinuo ovu pidžamu.“ Dok me je zamišljeno posmatrala, lupkala se vrhovima prstiju po uglu usana. „Imaćemo mnogo posla večeras. Kako da ne uživaš u ovome?“.
Pogledao sam časovnik i shvatio da je ostalo još par sati do kraja posete. Vreme je sporo teklo, minute su se otegle gotovo do beskonačnosti, a usamljenost je neprekidno rasla preteći da postane opipljiva i toliko ogromna da će me svojom težinom sravniti sa zemljom. Ja sam kao miš uhvaćen u zamku. Noge su mi duboko u lepku i rukama pokušavam da se iskobeljam, ali batrganje ne pomaže i sve što uspevam jeste da se dodatno ulepim. Gotovo da pomažem sopstvenom mučitelju. Nezainteresovana je večeras. Gleda kroz prozor i izgleda odsutno. „A šta tebe muči večeras?“ Pokušavam da kupim sebi vreme. Ostalo je još pola sata do njenog odlaska. Bio sam upućen u povlačenje koje je troje razbojnika isplaniralo. Nije me ni pogledala, samo je nastavila da stoji na istom mestu i zuri u istu tačku. Prošaputala je da je vreme za spavanje. U trenutku se javlja misao da je i ona sama, ona koja upravlja usamljenošću duboko nesrećan i da joj je dosta svega. Ipak, možda je sve to deo njene igre u kojoj nas ubeđuje da je slaba i da se možemo boriti sa njom, a onda naš poraz bude bolniji kada shvatimo da smo bili budale pomislivši da uopšte imamo šanse. Poslednja misao koja mi se javila pre nege što sam utonuo u snove bila je da li se vredi boriti, čak i ako su mogućnosti da pobedimo poprilično male.
Probudio sam se nekoliko sati kasnije. Usamljenosti nije bilo u blizini. Nije bilo nikakve poruke, ili obaveštenja. Ipak, ostala je svest da će se nekada opet vratiti.

people-3111875_960_720

sea-2915187_960_720

Fotografije: pixabay

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s