Otvaranje izložbe „Polet iznad kukavičjeg gnezda“

Galerija Polet i Udruženje Videa vas sa zadovoljstvom pozivaju na otvaranje prodajne izložbe slika pod nazivom „Polet iznad kukavičjeg gnezda“ čiji su autori korisnici psihijatrijskih usluga, u ponedeljak, 12.3. od 20 sati. Posetioci će, takođe, moći da podrže i rad magazina LiceUlice, ulične novine koje prodaju naši najmarginalizovaniji sugrađani.

Radovi koji će biti izloženi rezultat su vrednog kreativnog rada psihijatrijskih korisnika na likovnim radionicama koje se održavaju u Udruženju Videa od septembra 2016. godine. Prostor Udruženja VIDEA predstavlja mesto druženja, razumevanja i kreativne razmene svih članova. Jednom nedeljeno korisnici se okupljaju na likovnim radionicama, gde uz profesionalnu podršku imaju potpunu slobodu vizuelnog izražavanja i stvaranja njima lično važnih kreativnih sadržaja. Takav pristup, pored art terapijskih elemenata tokom samog stvaranja, psihijatrijskim korisnicima i posetiocima izložbe otvara jedan sasvim nov i jedinstven prostor za bolju međusobnu komunikaciju i razumevanje.

Kupovinom umetničkih slika i časopisa na ovoj izložbi možete doprineti nastavku započetih likovnih radionica i projekata i finansijski podržati autore. 

 

Udruženje Videa postoji od 2008. godine i osnovano je na inicijativu pacijenata Bolnice za psihijatriju, KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“. Udruženje okuplja korisnike psihijatirijskih usluga i stručnjake zainteresovane za pružanje podrške korisnicima i prevenciju stigmatizacije i marginalizacije. Cilj Udruženja poredstavlja osnaživanje komunikacije između samih korisnika, kao i komunikacije sa društvom u celini. 28872066_10215745233326173_4047338190590181376_n.jpg
Magazin „Liceulice“ izlazi jednom u dva meseca. Po ugledu na ulične novine na Zapadu – „street paper“ – prodaju ga najmarginalizovanijii sugrađani.
Liceulice košta 150 dinara, a polovina ostvarenih prihoda od prodaje ostaje prodavcima, dok se preostala sredstva koriste za razvoj projekta, dodatni rad na integraciji prodavca i druge različite inkluzivne programe pod istim imenom.
Liceulice se distribuira kroz posebno osposobljene i organizovanu mrežu prodavaca u Beogradu, a uskoro i širom čitave Srbije.
Tokom 2012. pokrenuta su i nezavisna izdanja u Skoplju (Lice v lice), Prištini (Ball’per’ball) i Sarajevu (Liceulice).
Izložba će biti otvorena do 2.aprila.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s