Beleženja iz gradskog prevoza

„Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu samo hrabri.“

                     Ivana Peško o knjizi „Beogradska beležnica“ Siniše Stojanovića 

Screenshot 2017-01-28 13.00.13.png

Svet izvan autobusa je brz, prekriven snegom, prekriven sivim nebom od smoga, hladan (osvežavajuć!), mokar (samo po ulicama kuda idu autobusi kao što je moj!), suviše velik za moje trenutno agorafobično stanje. Svet u autobusu je uspavan, prekriven prljavim tragovima putnika, topao (u perjanoj jakni), ustajao (poneko i prdne), suviše teskoban za moje nemirne misli.

Iskrsava spas od takvih misli u vidu zamka za decu i snežnog brda na keju pored reke. Niz brdo jurišaju sanke. Sa jednih je neko dete upravo skliznulo i odletelo u stranu.

To mora da je manje smešno izbliza.

Na tom brdu i u toj deci nema hladnoće, smoga, vlažnosti, agorafobije, smrada, nesnosne vrućine.

U poslednjem trenutku uspevam da izađem na toj neplaniranoj stanici.

Ana Stanojević

Screenshot 2017-01-28 13.01.43.png

Na okretnici rano ujutru je mahom ista grupa ljudi. Kako se viđamo skoro svaki dan prepoznajemo se bez obzira na minus napolju i hrpu odeće.

Od najredovnijih tu je nervozni Zoki, koji neprestano cupka, hoda, gleda na sat, zatim pospana Ana, kojoj verovatno ni dve šolje kafe neće pomoći da se razbudi, vredna Jela, studentkinja koja stalno nešto čita i stariji bračni par Mila i Dragi Dobrić.

U autobusu već imamo svoja mesta i, ako nema padobranaca, sedimo na bezbednoj udaljenosti jedni od drugih i ćutimo.

Naravno da se dešava da povremeno zbog raspusta, odmora ili nečeg sličnog neko duže vreme odsustvuje, neko nov se pojavi, ali pre ili kasnije sve se vrati u normalu. Međutim, već duže vreme nije bilo Dobrića, što je za njih bilo neuobičajeno. Otišli su na Floridu, kod ćerke i zeta, prešli su kod sina i snajke u krug dvojke negde da čuvaju unučiće, na nekom su imanju gde paze na životinje…

Screenshot 2017-01-28 13.09.22.png

Ko zna šta bih sve smislio da se jednog jutra nije Dragi pojavio sam u crnom odelu. Svi smo seli na svoja mesta samo je ovog puta mesto pored Dragog bilo prazno.

Marko Gaćinović

Nastaviće se…

Inspired by: Beogradska beležnica Siniše Stojanovića

foto: Vavilon RTS

Knjigu Beogradska beležnica potražite u Delfi knjižarama i u izdavačkoj kući Kovačnica priča

 

1 Comments Add yours

Šta ti kažeš na sve ovo?